یکی ازخانه های بهشت اینجاست
راوی: مرحوم حاج نادعلی سعیدی1
تاریخ مصاحبه: 4 تیر 1398
مکان مصاحبه: خانه مجیر دفتر خانه تاریخ و فرهنگ
محورهای گفتگو: خیریه خانه گلهای بهشت برین صفا
*به عنوان اولین سوال نام درست خیریه چیست؟
خانه گلهای بهشت برین صفا
*چرا به این شکل
هنگام ثبت به دلیل ثبت قبلی خانه گلهای بهشت مجبور شدیم برین صفا را به آن اضافه کنیم.
*چطور شد که به فکر تاسیس چنین مرکزی افتادید؟
در سال 1386 دکتر محمود سعیدی2 از اهالی محل گاردر با بنده تماس گرفت و گفت فکری دارم که میخواهم اجرا کنم و آن اینکه مرکزی برای نگهداری کودکان بی سرپرست تا 6 سال راه اندازی کنیم و از من خواست تا به او کمک کنم.
*و شما قبول کردید؟
بله و به دنبال مراحل قانونی کار رفتیم که دو سال طول کشید.
*پس از این مرحله طولانی آنهم برای کار خیر چه کار کردید؟
در تیرماه 1389به مناسبت ولادت امام علی علیه السلام مجلس جشنی با شرکت اهالی محل و علاقه مندان برپا شد و موضوع مطرح گردید. خروجی این جلسه انتخاب 30 نفر به عنوان هیات موسس خیریه بود. از بین آنها 12 نفر به عنوان اعضای هیات مدیره انتخاب شدند و بنده هم از ابتدا تاکنون به عنوان مدیر عامل خدمت میکنم. لازم به ذکر است که هیچ فردی از اعضای هیات موسس و هیات مدیره ریالی بابت فعالیتهای خود دریافت نمیکنند.
*مکانی برای نگهداری بچه ها آماده شده بود؟
بله آقای دکتر سعیدی سهم وراث خانه پدری خودشان واقع در بلوار شهید منتظری را خریداری و آنرا در اختیار خیریه قرار داد و ما با هزینه حدود 25 میلیون تومان مکان را برای خانه گلها آماده سازی کردیم.
*بعد از آماده سازی مکان، تعیین تکلیف هیات مدیره و اساسنامه چه اتفاقی افتاد؟
فعالیتهای خیریه زیر نظر بهزیستی میباشد آنها 8 کودک زیر 6 سال به خیریه تحویل دادند و کار عملا شروع شد.
*نگهداری این کودکان نیاز به افراد وارد داشته و هزینه هم دارد، چگونه برای حل آنها اقدام کردید؟
از همان آغاز 8 کارمند بودند که لیسانس آنها مرتبط با امور تربیتی بود. برای هزینه هم به افراد خیر در سطح شهر و محمودآباد مراجعه شد که ماهانه یا سالانه مبالغی را میپردازند خود دکتر سعیدی هم دایم کمک میکند.
*و همچنان در مکان قبلی مستقر هستید؟
خیر، چون ساختمان قدیمیبود و دایم نیاز به تعمیرات داشت و خاص فعالیت خیریه نبود به فکر ساخت یک ساختمان اختصاصی افتادیم تا اینکه در سال 1393 یکی از اهالی محل به نام حاجمحمدعلی مختاری( قصاب) که به رحمت خدا رفت، زمین 1100 متری خود را که نزدیک مرکز بود به خیریه واگذار کرد و ساخت و ساز روی آن را با هزینه خیرین محلی و شهر و حتی خارج شهر شروع شد. این زمین در آن زمان حدود 600 میلیون تومان ارزش داشت.
*چگونه ساختمان را ساختید و بنا دارای چه مشخصاتی میباشد؟
نقشه تهیه شد و آقای سید هادی نوریخش عضو هیات مدیره که فعال ساخت و ساز است سرپرستی ساخت آنرا پذیرفت. ساختمان ظرف مدت دوسال در دو طبقه و 7 واحد با زیر بنای حدود 2000 متر مربع و هزینه حدودی2 میلیارد تومان ساخته شد که خیریه در حال حاضر تنها از یک واحد آن استفاده میکند. ساختمان در اردیبهشت 1395 در سالروز میلاد با سعادت امام اول شیعیان با حضور خیرین، مردم و مسوولین کشوری و استانی و کشوری افتتاح شد.
*چرا از واحدهای دیگر آن استفاده نمیکنید؟
خیریه آمادگی دارد اما بهزیستی معتقد است اینگونه مراکز باید تعداد کمیکودکان را نگهداری کنند و حالت مهد پیدا نکند.
*بچه های که توسط بهزیستی تحویل خیریه میشوند همگی یتیم هستند؟
خیر بهتر است بگوییم بی سرپرست هستند هرکدام قصه خود را دارند، یا پدر و مادرشان در قید حیات نیست یا زندانی هستند و یا والدین شرایط و توانایی نگهداری فرزند خود را ندارند.
*همه آنها از منطقه خودمان هستند؟
خیر از نقاط مختلف هستند.
*ساکنان خانه گلهای بهشت برین صفا در چه شرایطی زندگی میکنند؟
در بهترین شرایط، آنها مربی تحصیل کرده دارند، پزشک عضو هبات مدیره مرتب آنها را معاینه میکند، دکتر روانشناس آنها را تحت نطر دارد در صورت نیاز پزشکان خیر متخصص آنها را درمان میکند. بهترین غذا و میوه و تنقلات برای آنها تهیه میشود و خیرین آنها را طبق برنامه به گردش میبرند.
*مرکز تا کنون چند کودک را نگهداری کرده است؟
حدود 120 نفر
*بنابراین دایم ورودی و خروجی دارید سرنوشت خروجیها چگونه رقم میخورد؟
هرکدام به شکلی رقم میخورد. 50 درصد آنها فرزند خوانده میشوند، تعدادی بعد از شش سالگی به مراکز خاص نگهداری کودکان بالای شش سال با دستور بهزیستی فرستاده میشوند. گاه والدین آنها شرایط نگهداریشان را پیدا میکنند و طبق نظر دادگاه فرزند خود را تحویل میگیرند.
*به غیر از خدمات به کودکان ساکن خانه بهشت برین صفا، این خیریه برای دیگر کودکان نیازمند کاری میکند؟
اخیرا بندی به اساسنامه اضافه شد و بر اساس آن اجازه کمک به کودکان یتیم نیازمند درخانه خودشان داده شد.
*فعالیت در این حوزه نباید بدون خاطره باشد، برای خوانندگان تعدادی از آنها را نقل میکنید؟
بله خاطره زیاد است همانطور که نقل شد زندگی هرکدام از این بچه ها خود قصهای پندآموز است دو تا از این خاطرات یکی در رابطه با بچه ها و دیگری مربوط به دنیای بزرگ خیرین را تعریف میکنم.
کودکی در مرکز نگهداری میشد که اسمش مهدی بود ولی به یوسف معروف شده بود چون داستانی شبیه حضرت یوسف داشت. ماجرا از این قرار بود که پدر این کودک در سن حدود دو سالگی مرحوم میشود و مادرش با فرد دیگری ازدواج میکند و ناپدری این کودک را تحمل نمیکند و نقشهای برای حذف او میکشد. او را به بیابانهای اطراف نجفآباد میبرد و با انداختن چند پفک در چاهی کودک را به دهانه چاه میکشد و سپس او را به درون چاه هل میدهد. از اتفاق گله گوسفندی از یک خمینی شهری از منطقه عبور میکند، سگ گله به بالای چاه میرود و صدا میکند و هر چه صاحب او تلاش میکند او را از دهانه چاه دور کند موفق نمیشود. چوپان مراتب را به 110 و آتشنشانی و سپاه نجف آباد خبر میدهد تا در نهایت آنها به منطقه میآیند و بچه را در چاه زنده و آسیب دیده پیدا میکنند و ده روز بعد بهزیستی او را به مرکز ما تحویل میدهد. بعدها بچه برای من تعریف کرد روز اول پفکها راخوردم و در روزهای بعد سوسکهایی که به بدنه چاه بودند و به این طریق زنده ماندم. البته مادر و ناپدری او هم شناسایی و به ده سال زندان و حبس ابد محکوم شدند.
اما در وصف دنیای خیران که حتی حاضر نیستند نامشان ذکر شود یک نمونه را ذکر میکنم. در هنگام ساخت مرکز روزی در محل قدیم نشسته بودم که فردی وارد شد و بدون اینکه خود را معرفی کند، گفت نیاز شما برای ساختمان خیریه چسیت و من گفتم حدود 2000 متر کاشی و لوازم دستشویی و حمام برای 7 واحد. او روی تکه کاغذی یادداشتی نوشت و گفت به نشانی این فروشگاه در خیابان خیام بروید و اقلام را دریافت کنید. موضوع را جدی نگرفتم ولی او دو روز بعد تماس گرفت که چرا نرفته اید. به اتفاق چند نفر از اعضای هیات مدیره به مغازه مذکور رفتیم و کاغذ را نشان دادیم هنگام خرید خواستیم ملاحظه وی را بکنیم و اجناس با قیمت متوسط را انتخاب کردیم ولی خودشان گرانترین آنها را برای ما فرستادند.
پی نوشت
1- سعیدی نادعلی
حاج نادعلی سعیدی، متولد 2 آذر 1338، فرزند قنبرعلی مدیر و دبیر باز نشسته آموزش و پرورش، کنشگر اجتماعی، فرهنگی مذهبی، و امور خیریه.وی بر اثر یک حادثه رانندگی درگذشت
2- سعیدی محمود
دکتر محمود سعیدی متولد 1343 خمینی شهر، فوق تخصص جراحي قلب، استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، عضو جامعه جراحان قلب اروپا.