نویسنده : دکتر عبدالعلی کیانی
با توجه به آیات نورانی قرآن کریم، احادیث و روایات از رسول گرامی اسلام (ص) و امامان معصوم (ع) و همچنين خواص خرما، توصیه می گردد بجای قند، شکر، پولکی و نبات برای نوشیدن چای از خرما استفاده کنید و در شیرینی پزی و آشپزی بجای شکر از خرما استفاده گردد.
خرما در آیات نورانی قرآن مجید
نظر به اهمیت و ارزش غذایی خرما در تامین سلامت انسانها، خداوند تبارک و تعالی از این میوه بهشتی در چندین آیه از آیات نورانی قرآن کریم نام برده است:
1- با توجه به آیات 19 و 21 سوره مومنون، میوه ها (خرما، انگور و زیتون) و روغن های گیاهی بر غذاهای حیوانی مقدم هستند
2- در آیه 68 سوره الرحمن از میان غذاهای بهشتی مخصوصاً روی میوه ها تکیه شده ولی اهمیت خرما و انار سبب شده است از میان تمام میوه ها به خصوص از آن دو نام برده شود
3- خدواند یکتا در آیه 67 سوره نحل ، درختان نخل و انگور را روزی خوب و پاک قلمداد نموده است
4- در آیه 11 سوره الرحمن به درخت نخل اشاره شده است: که در آن (زمین ) میوه ها و نخلهای (خرما) پرشکوفه است.
5- در آیه 11 سوره نحل آمده است که: خداوند با آن (آب باران) برای شما زراعت و زیتون و نخل (خرما) و انگور می رویاند
6- در آیه 25 سوره مریم، با توجه به نقش خرما در تغذیه بانوی تازه وضع حمل نموده، خداوند می فرماید: و تکانی به این درخت نخل بده تا رطب تازه بر تو فرو ریزد.
خرما در روایات و احادیث
1- امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: با طرفداران شکر (سفید) مخالفت کنید و خرما بخورید که شفابخش است.
2- امام صادق علیه السلام: هیئت بنی عبدالقیس بر پیامبر خدا وارد شدند. پس ظرف خرمایی بافته از شاخه های خرما پیش روی ایشان نهادند. پیامبر خدا پرسید: " صدقه است ، یا هدیه ؟ " گفتند هدیه است. پیامبر فرمودند : " این خرما ازکدام نوع است ؟ " گفتند ای پیامبر ، از خرمای برنی است. فرمود : " این جبرئیل است. به من خبر می دهد که در این خرمایتان ، نه (9) ویژگی است: شیطان را به دیوانگی می افکند، پشت را قوی می کند، بر توان آمیزش می افزاید، بینایی و شنوایی را افزون می سازد، انسان را به خدا نزدیک می کند، انسان را از شیطان دور می سازد، غذا را هضم می کند، درد را می برد، و دهان را خوش بو می کند.
3- پیامبر خدا (ص) : به زنان خود در دوره نزدیک زایمان خرما بدهید زیرا هرکس که در دوره نزدیک زایمان غذایش خرما باشد فرزندش بردبار زاده خواهد شد. خوراک مریم، هنگامی که عیسی را زاد همین بود، در حالی که اگر خدا غذایی بهتر از خرما برای او سراغ داشت، همان را به وی می خوراند.
خواص خرما
1- بوی بد دهان را رفع می کند. محققین علت تائید خرما در رفع بوی بد دهان را وجود کلر و گوگرد فراوان آن می دانند.
2- ملین است.، اگر 6 تا 7 عدد خرما را در 2 لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید خاصیت آن را به وضوح می بینید.
3- عده ای از دانشمندان از جمله پروفسور دلبه معتقدند چون خرما درصد قابل ملاحظه ای منیزیم دارد برای جلوگیری از سرطان مفید است زیرا بیشترین درصد مبتلایان به سرطان را کسانی تشکیل می دهند که دچار کمبود منیزیم هستند. خرمای خشک برای جلوگیری از سرطان ها از جمله سرطان لوزالمعده مفید است.
4- متخصصین تغذیه ماده ای به نام دیستولنس در خرما کشف کرده اند که می توان آن را کورتیزون گیاهی دانست و از این جهت بهترین داروی ضد حساسیت و آلرژی به شمار می آید.
5- 60 گرم دم کرده خرما برای رفع امراضی مانند زکام و گلودرد و عفونت های ریوی مفید است.
6- دم کرده خرما و شنبلیله برای از بین بردن سنگ مثانه سودمند است.
7- خرما برای تقویت نیروی جنسی بسیار موثر است. برای این منظور باید خرمای خشک را در شیرتازه خیسانده و تناول نمایند و به دنبال آن شیر را بنوشند.
8- برای تسکین سرفه و ناراحتی های سینه اثر شفا بخش دارد.
9- در خرما موادی وجود دارد که انقباضات رحم را به خصوص در هنگام زایمان افزایش می دهد. این ماده شبیه اکسی توسین است و مصرف آن باعث سهولت زایمان می گردد و از طرفی خون ریزی بعد از زایمان را به نحو موثری کاهش می دهد.
10- از میوه خرمای بدون هسته، برای نرم کردن سینه و همچنین بهبود آسم و ناراحتی های سینه و رفع سرفه بهره می برند.
11- بدلیل وجود فولات (اسید فولیک) در خرما کمک به خون سازی می کند.
12- تحقیقات نشان داده خرما با توجه به داشتن مقدار قابل توجه فیبر خوراکی می تواند از بسیاری سرطان ها مانند سرطان کولون و معده پیشگیری کند.
13- خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید معده است. از انجا که زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود، در طب سنتی چین برای رفع دل درد 2 تا 3 عدد خرمای تازه و له شده را در آب جوش انداخته آن را هم زده و می نوشند
14- خرما دارای مقدار قابل ملاحظه ای آسپیرین طبیعی است
15- مصلح خرما در رفع مضرات آن خیار و انار است