شنبه, 03 آذر 1403 Saturday 23 November 2024 00:00

 

خانه تاریخی «دیباجی»  تخریب شد


به گزارش ایسنا، خانه تاریخی «دیباجی» معروف به «سید کر»، بخشی از مجموعه سرتیپ سدهی خمینی‌شهر که در فهرست میراث ملی نیز به ثبت رسیده بود، با تصمیم مالک تخریب شد.
منصور جعفرپور، مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان خمینی‌شهر با اعلام این خبر به ایسنا گفت: با وجود دادن اخطارهای مکرر به مالک، این خانۀ واجد ارزش که جزئی از مجموعۀ تاریخی سرتیپ سدهی در خمینی‌شهر بود، خودسرانه تخریب شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر موضوع را به اطلاع دادستان رسانده‌ایم و مشغول پیگیری قضایی تخریب هستیم، چرا که این خانه باید حفظ می‌شد.
اصغر عرب ورنوسفادرانی، دانش آموخته مرمت بناهای تاریخی نیز در گفت‌وگو با ایسنا دربارۀ ارزش‌های این خانه تاریخی اظهار کرد: خانۀ تاریخی «دیباجی» معروف به «سید کر»، بخشی از مجموعه بسیار بزرگ تاریخی سرتیپ سدهی بود و در قلب بافت تاریخی خمینی شهر قرار داشت.
این مرمتگر توضیح داد: این خانه دو هزار متر مساحت و حدود ۱۲ اتاق چشمه‌ای با قوس پنج و هفت داشت که آثاری از معماری دوره صفوی تا پهلوی را می‌شد در آن دید. نقاشی‌ها و تزئینات این خانه بسیار زیبا بود و در و پنجره‌های آن نیز گره چینی‌های چشم‌نوازی داشت.
وی افزود: در ضلع جنوبی این خانه برج نگهبانی سرتیپ سدهی و در ضلع شمالی آن حمام سرتیپ قرار دارد. معماری خانه تخریب شده نیز نمونه‌ای از معماری عامیانه و مردمی خمینی شهر بود که با معماری اشرافی خانه سرتیپ سدهی تفاوت داشت.
عرب، با تأکید بر اینکه با توجه به ثبت ملی بودن مجموعه سرتیپ سدهی، خانه تاریخی دیباجی نیز یک میراث ملی بود، گفت: این خانه در مناسبت‌های مختلف تاریخی به محلی برای روضه خوانی خمینی شهر که خود یک میراث ناملموس است، بدل می‌شد و تمام اهالی محل به آن تعلق خاطر داشتند. مالک نیز ادعا دارد که خانه را برای برپایی مجالس روضه خوانی خریده و تنها قصد داشته آن را به سبک جدید بسازد!
این دانش آموخته مرمت بناهای تاریخی، با اشاره به دیگر ارزش‌های خانه تاریخی دیباجی، خاطر نشان کرد: سنگ‌های حجاری شده بسیار زیبایی در این خانه وجود داشت و هر اتاق آن به یک پستو ختم می‌شد. کف زمین آن آجر فرش بود و بخش‌هایی مثل اصطبل و طویله هم داشت.
وی یادآور شد: خانه تاریخی دیباجی بخش با ارزشی از بافت تاریخی خمینی شهر و متعلق به علمای دیباجی بود که انواع دیوارچینی‌ها در آن دیده می‌شد و امکان تبدیل آن به هتل و اقامتگاه وجود داشت اما متأسفانه با خاک یکسان شد.رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خمینی‌شهر از تشکیل پرونده قضائی برای مالکان خانه تاریخی دیباجی در این شهرستان به‌دلیل تخریب خودسرانه این خانه خبر داد.
به‌گزارش روابط‌عمومی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان، منصور جعفرپور 16 اردیبهشت ماه 1400 گفت: «خانه تاریخی دیباجی، خانه‌ای غیرثبتی ولیکن دارای ارزش تاریخی است، که بنا بر گزارش‌های مردمی در تاریخ 14 اردیبهشت‌ماه توسط مالکان این خانه، این بنای تاریخی تخریب شد.»
او افزود: «با توجه به مراجعه‌های مالک به این اداره مبنی بر دریافت مجوز تخریب، بارها به او اخطار داده شد که این خانه تاریخی اگر چه ثبتی نیست، لکن به‌دلیل مجاورت با خانه تاریخی سرتیپ و همچنین ارزشمند بودن خانه، باید حفظ شود، لکن در روز 14 اردیبهشت‌ماه، مالک بدون اخد مجوز از اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان و شهرداری خمینی‌شهر اقدام به تخریب این خانه کرد.»
رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خمینی‌شهر ادامه داد: «با توجه به اخطارهای مکرر به مالک از یک‌سو و ارزشمند بودن این خانه تاریخی، ضمن اعلام مطلب به شهرداری خمینی‌شهر مبنی بر خودداری از صدور هرگونه مجوز ساخت به مالک این خانه، با هماهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان و پس از ضمیمه کردن گزارش یگان حفاظت میراث‌فرهنگی شهرستان، شکایت این اداره از مالک خانه به‌دلیل تخریب غیرمجاز تنظیم و به مراجع قانونی ارسال شد.»

نوشتن دیدگاه

موارد بیشتر