دوشنبه, 05 آذر 1403 Monday 25 November 2024 00:00

  

کوفته

یکی از غذاهای قدیمی و ابداعی ایرانی است. در گذشته با گوشتی درست می‌شده که آن را در هاون سنگی می‌کوبیده‌اند. گوشت درون هاون خاصیت همگیری فراوان پیدا می‌کرده و در نتیجه هنگام پخت، مایه کوفته در آب وا نمی‌رفته ‌است.

کوفته‏ سوماق،کوفته آرزومان، کوفته ساده، کوفته سرکه‌شیره، کوفته معلا (مخصوص اصفهان و دربار شاهان) کوفته کرمانشاهی و شیرازی از انواع آن است. این غذا از شهرهایی که پایتخت بوده مانند تبربز و اصفهان به دیگر شهرها رفته ‌است. می توان گفت کوفته هر شهر مختص همان شهر است و به روش های مختلف پخت می شود. در خمینی شهر بهآن آمربی گفته می شود                                    

آمربی

مواد لازم برای 4 نفر:

 برنج (ترجیحا نیم دانه لنجان و یا شمال):                                                               2 پیمانه 

بلغور گندم:                                                                                                  نصف پیمانه

گوشت چرخ کرده کم چربی:                                                                              200 گرم

سبزی چرخ شده (شامل تره، شوید، نعناع، ترخون، مرزه و مقدار بسیار کمی گشنیز):           نیم کیلو

کشمش:                                                                                                     به میزان دلخواه

روغن، نمک، فلفل، زردچوبه:                                                                           به میزان لازم

 طرز تهیه: پخت این غذا به 2 روش انجام می گیرد.

1- برنج و بلغور گندم را نیم ساعت خیس می کنیم، سپس با گوشت، سبزی چرخ شده، نمک، فلفل و زرد چوبه مخلوط می کنیم. درون قابلمه 3 پیمانه آب ریخته و یک قاشق روغن اضافه می کنیم و می گذاریم تا جوش بیاید، سپس مواد را درون قابلمه ریخته در آن را می گذاریم و شعله اجاق را کم می کنیم، وقتی آب غذا کم شد کمی کشمش به آن اضافه کرده و دم کنی می گذاریم تا خوب دم بیاید، البته شعله باید خیلی کم باشد.

2- کمی روغن و زردچوبه به آب اضافه کرده و می گذاریم تا جوش بیاید، مواد را که با هم مخلوط کرده ایم به صورت گلوله در می آوریم و وسطش کمی کشمش می گذاریم و آهسته درون قابلمه آب چوش می چنیم، شعله اجاق را کم کرده و وقتی آبش کم شد دم می گذاریم.


نکته ها:

* اگر آب روی کوفته ها را نگرفت، کمی آب جوش اضافه می کنیم تا روی کوفته ها را بگیرد و مغزپخت شود.
* هر چه چربی گوشت کمتر باشد کوفته ها شکیل تر شده و اصطلاحا وانمی رود.
* استفاده از جعفری در سبزی کوفته، بوی مطبوع آن را کاهش می دهد.
*قدیمی ها گوشت و سبزی کوفته را در یانه سنگی می کوبیدند.

نوشتن دیدگاه