جمعه, 14 ارديبهشت 1403 Friday 3 May 2024 00:00

           غفار داورپناه


نام پدر:                    رحمان


ولادت:                     1308


محل تولد:                سده


عناوین:   سنگتراش، پدر فن آوریهای نوین سنگبری، اولین برش دهنده سنگ گرانیت در ایران


شرح حال
وی پس از چند سال تحصیل و از سال 1319 با شروع جنگ جهانی و قحطی و گرانی که گندم از منی 5 ریال به 9 تومان رسید تحصیل را رها کرد . از 11 سالگی به شاگردی سنگتراشی پرداخت و همراه پدر  در کوه آتشگاه اصفهان شروع به کار و فراگرفتن سنگتراشی کرد .حدود سال 1320 پایش به تهران باز شد و در سال 1327 یک کارگاه سنگتراشی در عوارضی جاده شمیران یعنی خیابان شریعتی فعلی در تهران با سرمایه 300 تومان راه اندازی کرد و دو گاری سنگ برای تراشیدن خالی نمود. از همین کارگاه با مهندس سرداری معمار تحصیل کرده فرانسه که بسیار سرشناس بود آشنا شد و توا نست طرح های مورد نظر وی را در نما کاری اجرا کند و از روی مجله های معماری فرانسوی نمونه سازی کند و به این ترتیب مورد توجه مهندسین و معماران و پیمانکاران قرارگیرد.
در سال 45 یک سفر کاری به فرانسه و ایتالیا و آلمان داشت و از صنایع سنگ آنجا بازدید نمود و برش سنگ گرانیت را دراین سفر نمونه برداری کرد. پس از بازگشت از خارج 21 روز توسط حکومت وقت باز داشت شد. در یک دوره ده سالی ساکن فرانسه شد ولی چون مرد کار و سنگ و نما بود آنجا دوام نیاورد و به کشور باز گشت. او در این مورد می گوید: ده سالی بعد از انقلاب در فرانسه زندگی کردم، واقعا بهشت است ولی برای من جهنم بود، وقتی برگشتم دو باره خودم را پیداکردم. دیدم من دو باره غفارم من آنجا یک آدم هیچی بودم.
او معتقد به کار و مسولیت پذیری است و در این مورد می گوید: فرهنگ کاری هنوز متاسفانه در کشور ما جا نیفتاده من همیشه از کارگرانم خواسته ام مسولیت پذیر باشند و وجدان کاری داشته باشند. فرهنگ حق با مشتری است را باید داشته باشیم. کار سرمایه جاودانی است. وی با افراد سرشناسی از شعرا و نویسندگان از جمله نیما معاشرت داشته و وقتی از او سوال می شود که چه سنخیتی بین سنگ و شعر است میگوید همیشه سعی می کردم با آدمهایی حشر و نشر داشته باشم که یک چیز یاد بگیرم . حسن سلوک و رفتار را از این معاشرتها یاد گرفتم. بعلاوه اگر سنگ را بشناسید می یبینید ماده ای است بسیار غنی و انعطاف پذیر،سنگ را که بشناسید اهل فرمانبری است.


فعالیت ها:
• 1337: تاسیس کارخانه سنگبری مشارکتی پکا
• 1342: تاسیس کارخانه سنگبری ساخارا
• دهه40 و50: تاسیس 10 کارخانه سنگ
• همکار و مشاور مهندسین و معماران سرشناس تهران در طراحی و اجرای نما و سنگ کاریها از جمله مهندس سرداری طراح و سازنده بناهای مدرن در دهه 20 و30 در تهران، مهندس امانت طراح برج آزادی و مهندس سیحون رییس دانشکده معماری و سازنده آثاری چون مفبره نادر، ابن سینا، خیام .
• اجرای دهها نمای جدید و ابتکاری با سنگتراشی دستی
• سالهای 46و47 و 48 : نما و تامین سنگ برج آزادی و اجرای اولین سنگفرش گرانیتی کشور در این بنا
• نما و تامین سنگ ساختمان وزارت کشور، مقبره نادر، مقبره وزیر دارای مصدق، سینما دیاموند تهران، کاخ قدیمی یوشون تپه، جایگاه ها و نمای ورزشگاه تختی تهران، دهها خانه و دفاتر کار در تهران.

اطلاعات بیشتر از  مطلب: از نبرد با اونغور تا نماکاری برج آزادی

نوشتن دیدگاه