یکشنبه, 09 ارديبهشت 1403 Sunday 28 April 2024 00:00

نام:    بازار ورنوسفادران

بازار ورنوسفادران از مسجد زنجیری تا مسجد گاردر ادامه داشت. بازار ورنوسفادران مسجد بزرگ وتکیه زاغ آباد، حسینیه ومسجد زنجیری باولگان، تکیه گاردر وگارسله را به هم متصل کرده است. بازار راسته هایی  به محله های اطراف ازجمله زاغ آباد و گارسله دارد که در واقع ساکنان محله های مختلف ورنوسفادران را به این بازار ارتباط می داده است.دربخشهای مختلف بازارمشاغل مختلفیازجمله کارگاههای عصاری، تولید نخودچی وتخمه،نمد مالی،گیوه بافی،توپ دوزی،سوزن دوزی،گل دوزی،پارچه بافی وجود داشته است که البته دردورانهای مختلف متفاوت بوده است.  مطابق برخی اسنادسابقه بازار به دوران صفویه می رسد قدمت عصارخانه بازار که مربوط به دوره صفویه است این موضوع را قوت می بخشد.  بازاردرزمان نادرشاه رونق خاصی داشته است.گفته شده دراین دوران کسبه آن ازپرداخت خراج معاف بوده وبه همین دلیل کاسب کاران ازجمله کلیمی ها در این بازار دکان زدند.

مشاغل عمده در این دودوره عصاری،گیوه دوزی، پنبه پاک کنی ومشاغل مرتبط بوده است.میرزا طاهر نصرآبادی تذکره نویس دوران صفوی تعداددکان های پنبه کنی ورنوسفادران  رادویست مورد ذکر کرده است که نشانگر وسعت بازار ورنوسفادران درآن دوران می باشد. در اوایل قرن 14یکی از کانون های اصلی بازار سرای قنادی ها بوده که در آن تولید انواع شیرینی و مربا رواج داشته است. همچنین به سمت گارسله محل فعالیت نمدمال ها بوده که محصولات خود را به شهرهای دیگر از جمله عشایر قشقایی فارس صادر می کردند. یک کارگاه بزرگ قندریزی نیز حوالی عصارخانه وجود داشته و یک کارگاه تولید انواع حلوا در بازار به فعالیت مشغول بوده است. تولید کنندگان نخ و پشم و خامه که مواد اولیه تولید فرش به حساب می آیند در سر تا سر این بازار تیمچه داشتند.

تولید نخود و نخودچی (نخودریزی)، پارچه فروشی، طلا و جواهرات ازمشاغل موجود در بازاراست ازحدود سال 1280روزهای چهارشنبه دست فروش ها نیزبه این مجموعه اضافه می شوند.این بازار در قدیم مسقف بوده که اکنون اثری ازآن سقفها نیست. 

bazarvarnosfaderan1335


بناهای تاریخی و مذهبی بازار:

 
عصارخانه
حسینیه باولگان
کاروان سرای مخروبه
مسجد حجت
مسجد حاج آقا ابراهیم
مسجد آیت الله جبل عاملی (زنجیری)
مسجد حاج آقا حسین
مسجد زاغ آباد
حسینیه گارسله
مسجد گارسله

نشانی: خمینی شهر، اواسط خیابان امام شمالی، سمت شرق و غرب خیابان، اطراف خیابان در حال احداث مرکزی