دوشنبه, 05 آذر 1403 Monday 25 November 2024 00:00

         مسجد آقا علی اکبر

 

تاریخ ثبت:              ۶ ثبت اسفند 1385

شمارهٔ ثبت :            ۱۷۴۸۳

دوره :                   قاجار

 نشانی:                  خمینی شهر، خیابان امام شمالی، جوی گاردر میانی 

تاریخچه:

یکی دیگر از مساجد حاشیه نهر گاردر مسجد آقا علی‏اکبر است. این مسجد در جهت مخالف مسجد جامع گاردر با فضایی بزرگتر و عمارت گنبدخانه مرتفع‏تر و وسیع‏تر ساخته شده است.

بانی و واقف آن علی‏اکبر فرزند محمد ورنوسفادرانی، هنرمند و تاجر عهد قاجار است، که تمامت بنای مسجد به انضمام چند باب مغازه و یک باب کارخانه و چند قطعه زمین را وقف نموده است. اتمام ساخت مسجد، دوازدهم ماه رجب سال 1242هجری قمری، در اواخر سلطنت فتحعلی شاه قاجار ذکر شده است. معروفترین امام جماعت مسجد، مرحوم حاج شیخ مهدی اشرفی است که واعظ توانای بود و مخاطبان زیادی را پای منبر خود در دهه‏ها‏ی 1330 و 1340 از محل و مناطق دیگر گرد می‏آورد.

مشخصات و معماری

مسجد با چهار ایوان عظیم به سبک مساجد دوره قاجار بنا گردیده است و هنر گره‏چینی، مقرنس‏کاری و کاشی‏کاری معلی به آن جلوه خاصی داده است.

به نظر می‏رسد از بنای اولیه مسجد قاجاری قسمت ورودی، هشتی و عمارت گنبد خانه و ضلع شرق آن به صورت اصلی باقیمانده است و متاسفانه جبهه‏ها‏ی دیگر و شبستان مسجد در سالهای بعد به طور کلی تخریب و بازسازی شده است. ورودي مسجد به صورت مستقيم با دالان رواقي بلندي به صحن باز مي‏شود و در ابتداي دالان فضاي هشتي وجود دارد. عمارت گنبدخانه آن در جبهه غربی قرار گرفته و ورودی آن یکی از ممتازترین ورودی‏ها‏ی مساجد شهرستان است و بایستی استادکاران بر جسته‏ای آنرا بنا نهاده باشند. در جبهه جنوبی گنبد خانه پنجره‏ها‏یی به عنوان نور‏گیر تعبیه شده است.

عمارت گنبد، نسبتا بلند و چهار طاقی است.روی پوسته بیرونی آن تزییناتی با ترکیبی از آجر و کاشی وجود دارد. گره چینی‏ها‏ی جناح بالایی ورودی به شکل بسیار زیبا با تک ستاره‏ای از کاشی آبی فیروزه‏ای به یکدیگر متصل شده است. در دو سوی راست و چپ ایوان گنبدخانه، ترکیب‏های تزیینی اسلیمی ‏از کاشی‏ها‏یی با رنگ فیروزه‏ای لاجوردی و آجرهای کرمی‏ به چشم می‏خورد. بر سر در فرو رفته داخل ایوان نیز پنجره مشبک گچی تعبیه شده است.

گنبد مسجد آقا علی‏اکبر، کاسه‏ای مدور با ارتفاع کم با بام پوش آجری بدون تزیین است. مسجد به جز ورودی آن در سه سمت دارای عمارت و فضای مسکونی می‏باشد. پنجره‏های مشبک چوبی در بالای فضاهایی مشرف به نهر گاردر زیبای خاصی به نمای بیرونی مسجد داده است.

 

نوشتن دیدگاه