یکشنبه, 09 ارديبهشت 1403 Sunday 28 April 2024 00:00

  سید ابوالحسن سیادت، عمادالشّریعه


نام پدر:      سیّدعبّاس بن حاج سیّدمحمّدعلیّ(حکیم سده ای) بن حاج میرزا رحیم دوم سدهی


شهرت:     عمادالشّریعه


ولادت:      ولادت: 1252 ه. ش/ خوزان


وفات:       1336 ش


مدفن:      امام زاده سیّد محمّد


تحصیلات:   حوزوی


عناوین:    عالم، فاضل، خیر، فعا ل احتماعی


فعالیت ها:
1- تاسیس اولین دبستان در سده در سال1302
2- توسعه دهنده آموزش و پرورش نوین در سده
3- مشوق تاسیس بیمارستان برای سده دردهه اول 1300 که منجر به واگذاری زمین توسط حاج قنبرعلی زهتاب شد و اکنون بیمارستان شهید اشرفی درآن واقع شده است.
4- فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی با همیاری همسرش «حاج عصمت»

5- عضو انجمن بلدیه سده
شرح :

سید‏ابوالحسن فرزند سید عباس در سال 1252 خورشیدی در محله خوزان سده چشم به جهان گشود

وی در حوزه های علمیه اصفهان در محضر علمای بزرگی چون آیات عظام سید محمدباقر درچه‏ای، آخوند کاشانی، شیخ عبدالکریم حائری و میرزا احمد اصفهانی تلمذ نمود. تحصیلات حوزوی را تا اخذ درجه اجتهاد ادامه داد. مدرک اجتهاد وی در سال 1317 به تایید وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه رسید. سید‏ابوالحسن سیادت ملقب به عمادالشریعه از پیشگامان فعالیت های اجتماعی فرهنگی، خدماتی و عمرانی بود. او که مردی خیّر و معتمد مردم بود با پشتوانه و همت همسرش حاج عصمت، بنایان‏گذار و پیشران خدمات زیادی در سده آن زمان گردید.سوایق کاری و اجتماعی وی را می توان به چند دسته بنیانگذاری تحصیلات نوین در سده، پیشرانی احداث بیمارستان سده، عضویت در انجمن بلدیه سده، محضرداری و حل اختلافات مردم محل و تربیت فرزندان تحصیل کرده و متخصص تقسیم نمود.

بنیانگذاری تحصیلات نوین در سده:

سید‏ابوالحسن که فردی متفکر و شجاع بود توانست در شرایط خاص آن زمان و مخالفت های افراد قشری آموزش و پرورش نوین را در سده بنا و توسعه دهد. وی در سال 1302 اولین دبستان سبک جدید را در درمحکمه با عنوان دبستان اسلامی تاسیس کرد. همزمان یک دبستان دخترانه غیر رسمی هم در خانه های خود در محله خوزان دایر نمود. تاسیس دبستان پسرانه اسلامی البته با محالفت عده‏ای همراه بود وموجبات وارد کردن اتهاماتی به او را فراهم کرد اما بهر تقدیر خانواده های فرزندان خود را به این مدرسه فرستادند و حتی تعدادی از دانش آموزان این مدرسه ازجمله فرزندان او وارد دانشگاه های داخل و خارج کشور شدند وبه درجات عالی تحصیلات دست یافتند.

آیت ‏اله سیدابوالحسن سیادت از خاندان هایی است که اثرات عمیقی در رشد علم و فرهنگ در منطقه ماربین و شهر سده بازی کردند.

تا قبل از سال1302 مدرسه به سبک جدید در سده وجود نداشت و سوادآموزان به مکتب‏هایی می‏رفتند که در دکان، مسجد، تکیه یا در منزل شخصی تشکیل می‏شد. در سال 1302 با همکاری و پیگیری های حاج میرزا ابوالحسن سیادت (عمادالشریعه) اولین دبستان سده در درمحکمه به نام «دبستان اسلامی» در خانه‏ای متعلق به وی دایر شد. تعدادی با این اقدام سیادت مخالفت کرده حتی برای بستن دبستان نوبنیاد دست به کار شدند چون تحصیل کودکان را در این مدارس سبب بی دین شدن آنها می دانستند. محمدعلی مکرم حبیب‌آبادی، شاعر و روزنامه‌نگار، اولین رئیس کتابخانه اصفهان بخشی از این مخالفت‏ها را به شعر درآورده است. ولی بهرحال مدرسه به کار خود ادامه داد. دبستان مزبور در ابتدای تاسیس دارای 4 کلاس

........

نقش ابوالحسن سیادت در احداث بیمارستان سده

در سده از ابتدای قرن 14 فکر تاسیس مریضخانه مطرح شد و با تشویق افرادی مانند ابوالحسن سیادت، یکی از کارآفرینان و تجار سده به نام حاج قنبرعلی زهتاب حدود 13 جریب زمین برای ساخت مریضخانه در محله خوزان اختصاص داد. پس از این اقدام توسط یک بنای محلی با عنوان بنا درچه در آن ساختمان شروع شد. محل مذکور همزمان با شروع به کار بلدیه سده آماده بهره برداری گردید ولی به جای بیمارستان، بلدیه در آن مستقر گردید

.............

تنظیم اسناد و سر دفترداری

اسناد معاملاتی و ازدواج باقی مانده از حداقل 200 سال گذشته از منطقه نشان می‏دهد، مردم برای انجام این امور به روحانیونی در محل های مختلف مراجعه می‏کردند و او پس از تنظیم این قرار‏دادها آنها را مهر و شاهدانی نیز بر سند تنظیمی مهر می‏زدند.

از جمله این روحانیون در یک صد سال اخیر سید ابوالحسن سیادت بودکه اسنادی با دستخط وی موجود است.پس از تصویب قوانینی که اجازه تاسیس دفاتر ازدواج و اسناد را می‏داد تعدادی از این روحانیون به عنوان سردفتر اجازه فعالیت رسمی یافتند که یکی از آنها مرحوم سیادت بود.

................

عضویت در انجمن بلدیه سده

بر طبق اسناد در اول سال 1310 یعنی حدود 25 سال بعد از تصویب قانون بلدیه و 5 سالی بعد از تشکیل بلدیه در چندین شهر اصفهان، حکم تاسیس بلدیه سده توسط حکمران اصفهان صادر و فردی به نام میرزا ابراهیم خان سرتیپ برای انجام مقدمات تشکیل بلدیه و انتخابات انجمن بلدی به سده اعزام گردید. در نخستین گام باید انتخابات اعضای انجمن بلدیه برگزار می‏شد. این کار در آبان 1310 اتفاق افتاد و اسامی حائزین اکثریت برای طی مراحل بعدی به حکومت اصفهان ارسال شد. اعضای انجمن بلدیه از نامیان سه محل بودند. آیت‏اله ابوالحسن سیادت و سید علی‏آقا میرعنایت از اعضای این انجمن بودند.

تربیت فرزندان تحصیل کرده و متخصص

وی به اندازه‏ای به تحصیلات و کمالات فرزندان خود بها می‏داد که با همیاری همسرش "حاج عصمت" هر پنج پسر خود میرحامدحسین، سیدمحمدباقر، سیدناصر، سیدمجتبی و سیدمرتضی را راهی تحصیل در تهران و خارج از کشور کرد تا هرکدام در رشته‏ای از علم سرآمد دوران خود شوند.

سومین فرزند سیدابوالحسن و عصمت دختری به نام سیده فاطمه بود که با حاج آقاحسین میردامادی یکی از روحانیون محله ورنوسفادران ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دو پسر و یک دختر به نام‏های سیدحسن، سیدحسام و سیده صدیقه بود. سیدحسن میردامادی پزشک شد و مدتی نیز ریاست مریضخانه سده را به عهده داشت. دختر و داماد عماد سیادت در خمینی شهر مدفون هستند.

میرحامدحسین تحصیلات خود را بعد از تهران در فرانسه و سوییس دنبال کرد و "پدر طب عفونی ایران" نام گرفت.

وی در زمان تحصیل در فرانسه با زنی فرانسوی ازدواج کرد که دختری به نام نسرین حاصل این پیوند بود. این ازدواج چندان دوام نیاورد و اختلافات فرهنگی آن را از هم گسیخت. میرحامدحسین بعد از آن با دختری از خانواده عقیلی ازدواج کرد که حاصل آن سه دختر و یک پسر بود که همگی در رشته‏های مختلف مهندسی تحصیل کرده و در خارج از کشور به سر می‏برند.

سیدمحمدباقر در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران تحصیل کرد و در زمینه بیماری‏های داخلی و همچنین اطفال تخصص گرفت. اگرچه وی در فرانسه مدفون است اما به خواست خودش سنگ یادبودی نیز در خمینی‏شهر به نام وی نصب شده است. حاصل ازدواج دومین پسر عماد الشریعه با مهین علی‏آبادی چهار پسر به نام‏های امیر، امین، مهدی و مسعود است که همگی تحصیل کرده هستند البته مسعود سیادت از دنیا رفته و در بهشت زهرای تهران مدفون است.

سیدناصر که تحصیلات خود را در رشته آزمایشگاه ادامه داد با دختری به نام عصمت ازدواج کرد که ثمره آن دو پسر و سه دختر به نام‏های بلقیس، جمیله و مریم بود.

سیدمجتبی که برخلاف برادرانش به پزشکی و پیراپزشکی علاقه‏ای نشان نداد و تحصیلاتش را در رشته مهندسی شیمی ادامه داد حاصل ازدواجش با مهین تبریزی یک پسر و سه دختر به نام‏های سیدعباس، سیده زهره و سیده ناهید بود. وی سال‏ها در اهواز خدمت کرد و سپس به اصفهان برگشت. پسرش نیز تحصیلات خود را در رشته کامپیوتر پی گرفت و حالا همراه خواهرانش در آمریکا زندگی می کند.

سیدمرتضی آخرین فرزند عماد الشریعه که حدودا متولد سال 1300 بوده رشته داروسازی را انتخاب کرده و پس از اخذ دکترای داروسازی در رشته ویروس شناسی تخصص گرفت. وی عضو هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان بود و علاوه بر آن مدتی نیز ریاست دانشگاه آزاد نجف‏آباد و همچنین آزمایشگاه خیریه مهدیه را نیز به عهده داشت. وی ابتدا با زنی غیر ایرانی ازدواج کرد که حاصل آن پسری به نام شهرام بود. همسر اول دکتر سیدمرتضی سیادت بر اثر تصادف از دنیا رفت و وی با یکی از همکارانش به نام دکتر پسران ازدواج کرد و صاحب دو فرزند به نام‏های امیرحسن و زهره شد. امیرحسن تحصیلات خود را در رشته پوست و مو ادامه داد و زهره تخصص پزشکی اجتماعی گرفت. وی در سن 92 سالگی به رحمت خدا رفت و در امامزاده سید محمد به خاک سپرده شد.

طیبه، مرضیه و راضیه خواهران عماد الشریعه هستند. طیبه دکترای علوم تربیتی خود را از آمریکا گرفته و در تهران مشغول فعالیت‏های اجتماعی شدکه از جمله آن می توان به مدیریت مجله "عالم نسوان" اشاره کرد.

مرضیه با میرزا ابوالقاسم فرزند حکیم سدهی ازدواج کرده و در جوانی از دنیا رفت و راضیه با میرزا محمود پسر دیگر حکیم سدهی ازدواج کرده و پس از فوت شوهرش، همسر دوم میرزاحسین طبیب شد.

سرانجام کار:

میرزا ابوالحسن سیادت که در سال 1252 پا به این دنیا گذاشته بود در سال 1336 چشم از جهان فرو بست و در امامزاده سیدمحمد (ع) آرام گرفت. اولین دبیرستان سده واقع در خیابان امام شمالی فعلی به نام "عماد سیادت"؛ این شخصیت بزرگ و تاثیرگذار نامگذاری شده است.درخشانترین چهره از فرزندان عمادالشریعه میرحامدحسین سیادت است.

حاج راضیه بیگم سیادت خواهر آیت‏الله سید ابوالحسن سیادت (عماد الشریعه) و بیوه حاج میرزا محمود حکیم ازدواج کرد. میرزاحسین در سال 1302 از همسر دوم خود

سیدحسن در سال 1280 خورشیدی در محله درمحکمه متولد شد. پدرش میرزامحمود فرزند حکیم سدهی از طبیبان حاذق سده به شمار می‏رفت و مادرش راضیه بیگوم خواهر سیدابوالحسن سیادت (عماد الشریعه) زنی دانا و باکفایت بود. سیدحسن

سید‏فخر در سال 1304 خورشیدی در سده متولد گردید. پدرش حاج میرزا ابوالقاسم طبیب از حکیمان در‏محکمه و مادرش مرضیه بیگم خواهر آیت‏اله سید ابوالحسن سیادت بود

منابع:
1- رجال اصفهان یا تذکره القبور، صص236 237
2- دانشمندان و بزرگان اصفهان، ج1، صص151 152
3- لطائف غیبیّه، ص بیست و هشت
4- گفتگو با مردم محل:حاج علی زهتاب متولد 1306