ساده ترین ریشه ای که برای نام سده به نظر می رسد همان تشکیل از سه روستای نزدیک بهم خوزان، فروشان و ورنوسفادران است.
از 58 آبادی ماربین سه روستای خوزان، ورنوسفادران و فروشان به نزدیک و مجاور هستند. در کتابهای دوران صفوی آنها را قرای ثلاثه می نامیدند. از دوران قاجار عنوان (سده ) باب شد. چند نظر در خصوص وجه تسمیه سده بیان شده است:
1-نظر مشهور که همان اتصال سه ده فروشان، ورنوسفادران و خوزان و تشکيل سده است. در چند نقطه دیگر ایران از جمله درشمال و فارس وضعیت مشابه وجود دارد که برای آنها نام (سده) بکار رفته است.
2-نظر بعضی نويسندگان که عقيده دارند اين شهر محل برگزاری جشن باستانی سده بوده است و دليل آن را نزديکی آتشگاه به اين شهر می دانند. بر پایه این نظر مردم شهر مهرين ( ماربين ) در شب سذگ به اطراف شهر رفته، دود بر می انگيختند تا دفع مضرات کنند. لذا احتمال دارد به اين دليل، اين منطقه بعد ها سده ناميده شده باشد.
3-نظر بعضی نیز بر این است که در این منطقه سه دژ، کهندژ، گاردمير و دژيمير وجود داشته است که در هر يک از آنها يکی از قهرمانان کيانی زندگيی می کرده است. بنابراین نام منطقه سه دژ بوده که به مرور زمان به ( سده) تغيير پيدا کرده است.