پیشینه
در اسناد قدیمی نامی از آن در جرگه قرای ماربین برده نشده است. اصغرآباد در واقع زمین های بوده که شاهزادگان قاجار آنرا مالک شده و حوزه بندی کرده اند و در سالهای بعد به تدریج فروخته اند.سابقه اولین سکونت ها در این منطقه به سال 1305 ه.ش می رسد.
اواخر حکومت قاجار و اوایل دوران رضا شاه، محدوده اصغرآباد که یک منطقه بایر بوده به اکبر میرزا صارم الدوله فرزند ظل السلطان واگذار شد. وی مساحت حدود ۱۰۰۰ هکتار را به قطعات یک جریبی تقسیم و هر کدام را یک حوزه نامید و افرادی را از سده، نجف آباد و کهریز سنگ به این منطقه آورد، تا در آن کشاورزی کنند. طی چندین مرحله زمین های بایر این منطقه به زیر کشت رفت و کم کم تبدیل به روستایی آباد شد. صارم الدوله نام پسرش اصغر میرزا را برروی این منطقه گذاشت. در سالهای بعد این روستای تازه بنیاد جزء توابع دهستان ماربین قرار گرفت. پس از تشکیل شهرستان خمینی شهر نام اصغرآباد در توابع دهستان ماربین علیای بخش مرکزی شهرستان خمینی شهر آورده شده است.
در جلسه مورخ 9 مرداد 1390 وزیران عضو کمیسیون سیاسی و دفاعی، روستای اصغرآباد به شهر تبدیل و به عنوان شهر اصغرآباد رسمیت یافت.
این تصویب نامه در تاریخ 15 شهریور1390 به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده و ابلاغ گردید. در سال 1391 شهرداری در این شهر تازه تاسیس دایر گردید.
جمعیت اصغرآباد در سال ۱۳۸۵، بر اساس سر شماری مرکز آمار ایران ۵٬۶۸۲ نفر (۱٬۵۴۶خانوار) بود که در سال 1395 به حدود 8 هزار نفر رسید. اصغرآباد به عنوان یک منطقه خوش آب و هوا و سر سبز تا این سال مشهور و دارای دو مسجد (جامع و حجت)، هفت مدرسه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان دخترانه و پسرانه، یک مرکز بهداشت، دو حمام عمومی زنانه و مردانه، حسینیه، مهدیه، زمین فوتبال، پارک جنگلی و مهدکودک میباشد.
محدوده جغرافیایی
چهارمین شهر شهرستان خمینی شهر در غرب آن واقع است. اصغرآباد از شمال به جاده کمربندی خمینی شهر- نجف آباد، از جنوب به کهریزسنگ و از جنوب شرقی با شهر کوشک همسایه است.ازسمت خمینی شهر اراضی اصغرآباد از شرق کانال آب نکوآباد شروع می شود. در واقع بلوار ولی عصر(عج) بعد از پل روی کانال نکوآباد در انتهای بلوار شهید صدوقی شهر خمینی شهر ابتدای اراضی اصغرآباد بوده که به بلوار تختی این شهر رسیده و در ادامه به کهریز سنگ و جاده نجف آباد منتهی می شود.
ریشه نام اصغر آباد
نام این شهر از نام اصغر میرزا از نوادگان ظل السطلان حاکم دوران قاجار اصفهان گرفته شده است.
منبع:
شاهین محمدعلی، نامها و نشانه ها، اصفهان، گفتمان اندیشه 1398
ردیف |
نام |
وجه تسمیه |
1 |
اصغرآباد
|
اواخر حکومت قاجاریان و اوایل دوران پهلوی اول، محدوده اصغرآباد که یک منطقه بیابانی بوده به اکبر میرزا صارم الدوله فرزند ظل السلطان واگذار شد. برای خود خانه ای در این منطقه بنا کرد و همچنین افرادی را از خمینی شهر، نجف آباد و کهریز سنگ به این منطقه آورد، زمین در اختیارشان گذاشت و حتی به آن ها پول داد تا این منطقه را آباد کنند و طی چندین مرحله این بیابان تبدیل به روستایی آباد شد و صارم الدوله نام پسرش اصغر میرزا را برای آن انتخاب کرد.
|
|
کوچه باربندی
|
هر خانه اصغر آباد دو تا درب داشته یکی مخصوص رفت و آمد خانواده بوده و دیگری دربی که محل برد و آورد دام ها به چرا گاه بوده است. باربند ها (طویله) همه به یک کوچه باز می شده که به کوچه باربندی معروف شده است. این کوچه ها 4 متری بوده اند.
|
قنات اندان از این کوچه رد می شده است. آثار قنات هنوز باقی است. به طور کلی سرچشمه قنات های اندان از بالای اصغر آباد بوده البته در اصل سرچشمه این قنات ها از نجف آباد شروع می شده است و در وسط اصغرآباد دریچه ای بوده که مردم آب مصرفی شان را از آن جا تامین می کرده اند.
|
4 |
باغ دوشنبه ای
|
باغی که دوشنبه ها نوبت آبیاری اش بودهاست.
|
5 |
باغ سنجدی
|
باغی که پر از درختان سنجد بوده است.
|
نویسنده : علیرضا گلشادی
اصغرآباد با جمعیتی بالغ بر هفت هزار نفر از توابع شهرستان خمینی شهر ، در بیست کیلومتری اصفهان واقع و دارای آب و هوایی بسیار مطلوب می باشد.
قدمت آن به سال 1305 ه . ش . بر می گردد.اکبر مسعود معروف به صارم الدوله فرزند ضل السطان حاکم وقت اصفهان (دردوران قاجاریان) بعد از به دنیا آمدن فرزندش اصغر مسعود معروف به اصغر میرزا ، نام اصغرآباد را براین محل گذاشت.
ساکنین اولیه این مکان از شهرهای دهنو ، نجف آباد ، خمینی شهر و کهریزسنگ به این محل مهاجرت نمودند و بیشتر به کار کشاورزی و دامداری مشغول شدند و از لحاظ مذهبی در سطح مطلوبی بودند . در زمان انقلاب اسلامی همگام با سراسر کشور و با حضور پر شکوه در راه پیمایی (و در تجمع های سیاسی و تظاهرات علیه رژیم شاهنشاهی نقش موثری را ایفا نمودند .) به طوری که در 20 بهمن 1357 ارسال حدود 5 تن ماست ونان خانگی و با وجود مشکلات اقتصادی فراوان به پشتیبانی و یاری مردم اصفهان و تهران شتافتند .
نقش مردم در جنگ تحمیلی:
قبل از شروع جنگ و در درگیریهای کردستان اولین شهید در تاریخ 9/9/59 به شهادت رسید .
با شروع جنگ تحمیلی با وجود اینکه جمعیت اصغرآباد از 3000 نفر تجاوز نمی کرد بیش از 500 نفر از اهالی و جوانان غیور با عضویت در بسیج و سپاه و ارتش و جهاد به جبهه های نبرد حق علیه باطل اعزام شدند .
حضور 20 % از کل جمعیت محل در عصر جهاد میسر نبود مگر با حمایت و همت و ولایت و در نهایت شهادت 75 شهید گلگون کفن (از جوان 14 ساله گرفته تا دلیر مرد 61 ساله) وهمچنین بیش از 100 جانباز و آزاده تقدیم انقلاب نموده است.
اصغرآباد در گذر زمان حوادث زیادی را به خود دیده و همچنین در بسیاری از رخدادها و حوادث نیز پیش قدم بوده و به کمک مردم و دولت شتافته است از جمله کمک به مردم زلزله زده بم، زلزله شمال، فلسطین، بوسنی و غیره
اصغرآباد در سال 1390طبق تصویب دولت و مجلس تبدیل به شهر شد و شهرداری از سال 1391 رسماً کار خود را شروع نموده است.