چهارشنبه, 26 تیر 1404 Wednesday 16 July 2025 00:00

دانشنامه شهرستان خمینی شهر

یکی از شاخصه‏ های مهم ارزیابی رشد فرهنگی در هر منطقه میزان انعکاس اخبار، روزنامه‏ خوانی و تعدد و تنوع و چاپ نشریات در آن منطقه است.

بررسی اجمالی تاریخ نشریات در منطقه بیانگر این موضوع است که شاید قدیمی‏ترین اخباری که از سده در یک رسانه چاپ شده است، اخبار دوران مشروطیت سده در روزنامه انجمن مقدس ملی اصفهان باشد. بعد از آن در دهه‏های 1310 و1320 اخبار و گزارش‏هایی از سده بخصوص بلدیه در روزنامه‏های استانی از جمله اخگر اصفهان چاپ ‏می‏شد. با تعطیلی اکثر نشریات مستقل استان به خصوص بعد از کودتای سال 1332 این روند متوقف شد.

در دهه 1330 با تاسیس دفتر نمایندگی روزنامه سراسری اطلاعات در سده اخبار کمی ‏از شهر در این روزنامه انتشار ‏می‏یافت. در دهه 1330 دو تلاش جداگانه یکی از سوی شهرداری و دیگری اداره فرهنگ منجر به انتشار حداقل دو شماره «نشریه شهرداری همایونشهر» و نشریه وزین"فرهنگ همایون‏شهر" گردید که متاسفانه به خصوص به دلیل تقویت دیکتاتوری در کشور ادامه نیافت. همین دو شماره اسناد مهمی ‏از دهه 1330 را نشان می‏دهد که نشان از اهمیت انتشار رسانه محلی دارد.

در دهه 1340 روزنامه کیهان در منطقه فعال شد و اطلاعات و کیهان اخبار متفرقه‏ای بیشتر حادثه‏ای از همایون‏شهر منتشر کردند .در این دوران رادیو و سپس تلویزیون با وجود مخالفت‏ ها به تدریج وارد خانه ‏ها شد.

در دیماه 1357 پس از پیروزی انقلاب اسلا‏می ‏اخبار منطقه در نشریات نهادهای انقلاب شهر مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جهاد و بنیاد شهید منتشر می‏شد. این نشریات به خصوص نشریه سپاه ضمن انتشار اخبار حوزه خود اخبار و گزارشاتی از کل شهر داشتند. در اواخر دهه 1370 اولین شورای اسلا‏می‏شهر در بدو تشکیل مبادرت به انتشار «ارمغان شورا» به شکل ضمیمه روزنامه استانی نمود ولی فراگیر و عمو‏می ‏نبود. در چنین شرایطی فعالان فرهنگی و اجتماعی شهر جای خالی یک نشریه جامع محلی را حس ‏می‏کردند و به همین دلیل عده‏ای دست به کار شده و تلاشهایی برای چاپ نشریه انجام دادند که منجر به انتشار نشریات دانشجویی و مراکز فرهنگی در حد محدود شد. چاچب، طلوع و سدژ از جمله آنها بود. جالب اینکه شهرداری خمینی‏شهر در سال 1380 اولین کلاس آموزش خبرنگاری را در شهر برگزار نمود.

در دهه 1380 نشریه داخلی شهرداری با عنوان شهر و شهروند منتشر شد و توانست حدود 5 سال به فعالیت خود ادامه دهد. اما مطالبات و انتظارات مردم بالاتر از وضع موجود بود و ضرورت انتشار یک نشریه محلی قوی روز به روز بیشتر حس ‏می‏شد تا اینکه در سال 1387 شهرداری و شورای اسلا‏می‏‌شهر تصمیم گرفت این خواسته دیرینه را عملیاتی کند و برنامه ریزی برای چاپ یک دوهفته نامه شروع شد. اولین شماره دو هفته ‌نامه در مهرماه 1387 با نام «حضور» انتشار یافت و در ادامه مدتی بعد همان نشریه به عنوان اولین رسانه جامع محلی شهر در 20 خرداد ماه 1388 با عنوان «فرصت» تولد یافت. در دهه 1390 چند دوهفته نامه دیگر مجوز انتشار یافتند و همزمان پایگاه ‏هایی در فضاهای مجازی از جمله سدژ، فرصت ‏آنلاین و دانشنام و سپس سکوهای متعدد در دسترس عموم قرار گرفتند. معرفی و تاریخچه رسانه‏ های محلی و غیر‏محلی پوشش دهنده اخبار از سده به خمینی‏ شهر و نیز نشریات خارج شهرستان که دست اندرکاران آن از این دیار هستند موضوع فضای رسانه ها در دانشنامه خمینی شهر است

inner