پنج شنبه, 23 اسفند 1403 Thursday 13 March 2025 00:00

دانشنامه شهرستان خمینی شهر

اشاره: گیوه نوعی پاپوش است که روزگاری توسط زنان و مردان سدهی تولید می‏شد و اکثر مردم از آن استفاده می‏کردند. در زمان اوج تولید علاوه بر تامین نیاز داخل، تجار آن را به شهرهای دیگر می‏فروختند. سند جغرافیای اقتصادی سده در سال 1317 به این موضوع اشاره کرده است. گیوه‏ دوزی بخشی از تاریخ اقتصادی و اجتماعی دهه ‏ها‏ی چندی از زندگی مردم سده است  گفتگوی پیشرو با استفاده از سخنان چند نفر از مطلعین و راویان پیشینه این حرفه به متنظور مستند کردن گذشته این حرفه تنظیم شده است.

*گیوه توسط چه کسانی تولید می‏شد؟

توسط گیوه‏ چین‏ها و تخت ‏کش ‏ها

*به چه کسانی تخت‏کش‏ می‏گفتند و کجا تخت‏کشی می‏کردند؟

به استاد کارهایی که زیره و تخت گیوه را آماده می‏کردند تخت‏کش می‏گفتند که معمولا مرد بودند و اینکار را در دکان‏های خود انجام می‏دادند.

*این دکان‏ها در چه مناطقی از شهر دایر بود؟

در بازار محلات مختلف سده و کوچه‏ ها‏ی اطراف آنها دکان‏های تخت‏کشی وجود داشت و استادان تخت‏کش در آن مشغول کار بودند.

*یک استاد تخت‏ کش روزانه معمولا چند تخت آماده می‏کرد؟

به طور متوسط روزی یک جفت تخت آماده می‏کردند و سپس آنرا تحویل گیوه چین طرف حساب خود می‏دادند تا رویه آن دوخته شود.

*کار گیوه‏چین‏ها چه بود و چه کسانی بودند؟

آنها با نخ و سوزن مخصوص گیوه‏ چینی، بخیه‏ ها‏ (کله‏ ها‏) را کنار هم می‏چیدند. به این چیدمان گیوه ‏چینی می‏گفتند. گیوه ‏چین‏ها معمولا زن بودند و در خانه ‏ها‏ی خود به این حرفه اشتغال داشتند.

*آنها این حرفه را چگونه فرا می‏گرفتند؟

دختران از کودکی و سنین 6 تا 7 سالگی نزد مادر خود و یا استاد کار این کار را فرا می‏گرفتند و ظرف چند سال مهارت لازم را به دست می‏آوردند. زمانی به در هر خانه ‏ای از سده که می‏رفتی حتماً یک زن گیوه چین با گیوه‏ ای در دست مشغول به کار بود.

*مواد اولیه تولید گیوه چه چیزهایی بود؟

پارچه ‏ها‏ی کهنه نخی، نخ پنبه‏ای و چرم از پوست گاو و پوست شتر.

*مواد اولیه از کجا تهیه می‏شد؟

پارچه‏ ها‏ی نخی بیشتر از لحاف کهنه‏ها، نخ گیوه از پنبه‏ ها‏ی کاشته شده در منطقه و چرم هم از دباغان و چرم سازان سدهی تهیه می‏شد.

*در آن دوران زنان سدهی دست ‏آفریده دیگری نداشتند؟

چند نوع هنر دیگر مانند جوراب بافی و گلدوزی بوده اما گیوه ‏چینی رایج و در‏ آمد‏زا بوده است. در دهه ‏های بعد قالی‏بافی باب می‏شود، اما گیوه چینی راحت‏تر و کم هزینه‏ تر بوده ‏است و هم احتیاج به کارگاه خاصی نداشته است.

*گیوه های تولیدی در چه مناطقی به فروش می‏رفت؟

به جز مصرف کنندگان داخلی گیوه ‏ها به واسطه ‏ها و گاه در بازار اصفهان و سبزه میدان فروخته می‏شد. در بازار ورنوسفادران فردی به نام حاج حسین حاج‏ حیدری مغازه داشت که عمده گیوه ‏های تولید کنندگان را می‏خرید.

*سندی و یا گفته‏ ای از قیمت گیوه در آن دوران در دست است؟

به گفته تولید کنندگان در دهه 1320 گیوه را جفتی 4 تومان می‏فروختند که در مقام مقایسه برابر با قیمت 6 تا کاسه چینی بوده است.

*گیوه یک پاپوش رسمی ‏به حساب می‏آمد و یا تفننی بود؟

اکثر مردم گیوه می‏پوشیدند و حتی زمانی قشون حکومت و قزاق ‏ها هم گیوه می‏پوشیدند.

*این حرفه در چه دورانی در سده رونق داشت؟

در دو سه دهه اول قرن 14 شغلی رایج و پررونق بود و تجارتی پر رونق هم به حساب می‏آمد به شکلی که هرجفت گیوه که در می‏آمد خریدار اول آن را به خریدار دوم می‏داد و دومی ‏به سومی ‏و به این ترتیب چندین دست می‏گشت تا به دست مصرف کننده برسد.

*به غیر از گفته‏ ها‏ی شفاهی سندی از صادرات گیوه سدهی در آن دوران وجود دارد؟

بله در فهرستی که از کالاهای صادراتی اصفهان در سال 1303 در کتاب الاصفهان چاپ شده، نام گیوه سدهی آمده که در آن سال 144 عدل گیوه به ارزش سی و شش هزارتومان صادر شده است.

*معمولا در مشاغلی که سال‏ها حرفه مردم بوده کارآواهایی هم به وجود و هنگام کار خوانده می‏شده است اطلاعاتی در خصوص کار آوا همراه گیوه چینی وجود دارد؟

بسیاری از گیوه‏ چین‏ های سده ولاتی زبان بوده ‏اند و اگر کارآوایی هم بوده بیشتر به آن زبان بوده است ولی جایی ثبت نشده است.

پی نوشت:

1-در هنگام نگارش مطلب، در منظریه خمینی‏ شهر کارگاهی به تولید گیوه با زیره مواد پلاستیکی و قالبی و رویه نخی وجود دارد.

2-تخت ‏کش‏ها‏ی سده زیاد و در محلات مختلف پراکنده بودند. استاد جعفر تخت‏کش در محله گاردر و استاد حیدر سعیدیان‏فر و کریم حاج حیدری در محله باولگان از جمله آنها بودند که نامشان در گفتگو با راویان مطرح شد.

3-جناب، میر‏سیدعلی، الاصفهان، شهرداری اصفهان، 1371، ص 158.

4-گفتگو با مرحوم حاج محمد اخوان / متولد 1309، از کسبه بازار ورنوسفادران

5-گفتگوی زهرا داورپناه در خصوص گیوه‏چیتی

مطالب مرتبط
news-inner