دکتر فریدون الهیاری
زاد روز: ۴ مهر ۱۳۴۷
درگذشت: 11 خرداد 1400
تحصیلات: دکترای تاريخ ايران اسلامی
عناوین:
استاد دانشگاه و پژوهشگر
مدیر اجرایی
کنشگر فرهنگی و اجتماعی
سوابق اجرایی:
عضو هيأت علمی گروه تاریخ و ایران شناسی دانشگاه اصفهان از سال 1379.
عضو شوراي اسلامی خمینی شهر، دوره اول ( 1383-1378).
عضو شوراي اسلامی خمینی شهر، دوره دوم ( 1387-1383).
رئیس شوراي شهر خمینی شهر، دوره دوم ( 1386-1384).
عضو شوراي اسلامی استان اصفهان( 1386-1384).
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خمینی شهر( 1379 -1378).
رئیس هیأت مؤسس و رئیس هیأت مديره انجمن سینما جوان شهرستان خمینی شهر (1386-1384).
مدیر کل ميراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از سال 1393 تا زمان درگذشت.
مروری بر زندگی و فعالیت های دکتر فریدون الهیاری
فریدون در ۱۴ مهر ۱۳۴۷ خورشیدی در روستای باغ ناظر از توابع بخش چنارود شهرستان چادگان که آن زمان یکی از روستاهای شهرستان بزرگ فریدن بود در خانواده ای متدین و معتمد بختیاری به دنیا آمد.
وی در سال ۱۳۵۱ خورشیدی با استخدام پدرش در ذوب آهن اصفهان، به همراه خانواده به شهر چمگردان شهرستان لنجان مهاجرت کرد.
فریدون تحصیلات ابتدایی را در دبستان حافظ چمگردان شروع کرد اما پس از پایان کلاس دوم دبستان در سن حدود 7 سالگی به همراه خانواده به بخش همایونشهر مهاجرت کرد و در منطقه جوی آباد ساکن شد و برای ادامه تحصیل به دبستان منعم جوی آباد (شهید اکبر حیدری) رفت. وی دوره ابتدایی را در همین مدرسه طی کرد و دوره راهنمایی را در مدارس راهنمایی اسلامی و امام جعفر صادق(ع) گذراند. فریدون دوره متوسطه را در دبیرستان شهدای خمینی شهر و شهید دستغیب گذراند و پس از طی تحصیلات متوسطه در سال ۱۳۶۵ در مقطع کارشناسی رشته تاریخ دانشگاه اصفهان پذیرفته شد. الهیاری به این تحصیلات بسنده نکرد و توانست برای دوره کارشناسی ارشد تاریخ دانشگاه تهران نمره قبولی بگیرد. پایان نامه کارشناسی ارشد الهیاری درباره «روابط اعراب و دولت ساسانی تا پیش از بعثت پیامبر اسلام (ص)» با راهنمایی شیرین بیانی بود که از آن با امتیاز عالی دفاع کرد.
فریدون الهیاری پارا از این مرحله نیز فراتر گذاشت و به منظور ادامه تحصیلات در سال ۱۳۷۳ در آزمون دوره دکتری تخصصی شرکت و در دانشگاه شهید بهشتی تهران پذیرفته شد. عبدالحسین نوایی، فتح الله مجتبایی، شیرین بیانی، رضا شعبانی، اللهیار خلعتبری و علی اصغر مصدق از اساتید وی در این دوره بودند. «ساختار حکومت ایلخانی و بازتاب اندیشه ایران شهری ایران باستان» موضوع پایان نامه دکتری او بود. وی در آبان ۱۳۷۸ به عنوان دومین فرد دکتری تخصصی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی فارغ التحصیل شد.
فعالیت ها و سوابق
فعالیت های دکتر فریدون الهیاری به دو بخش علمی و اجرایی تقسیم می شود. بخش علمی آن شامل پژوهش، تدریس و تالیف است و بخش اجرایی شامل سمت های مدیریتی و عضویت در شورای اسلامی شهر می گردد.
تدریس:
دکتر فریدون اله یاری در سال ۱۳۷۹ به عنوان عضو هیات علمی به استخدام دانشگاه اصفهان درآمد.
او مراتب علمی در دانشگاه را نیز با پشتکار پیمود و در ۱۳۹۴ خورشیدی به مرتبه استاد تمام گروه تاریخ و ایرانشناسی دانشگاه اصفهان رسید.
وی همزمان با تدریس و تربیت دانشجویان در مقاطع مختلف، مسوولیت هایی همچون معاون دانشجویی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه اصفهان را با اتکا به تجربیات فرهنگی پذیرفت و توانست تحولی در فعالیت های فرهنگی دانشگاه اصفهان در فاصله سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ ایجاد کند.
پژوهش و تالیفات
اله یاری در کنار مسوولیت های اجرایی به تحقیق و پژوهش و نگارش نتایج آن با ده ها مقاله و چند عنوان کتاب پرداخت. برخی از تالیفات فردی و اشتراکی وی عبارتند از:
نظام ايالات در دوره ايلخانی، 1389.
مبانی تاريخ اجتماعی ايران، 1391.
تاريخ حرف، صنايع، تجارت استان اصفهان از دوره باستان تا انقلاب اسلامی،1393.
اعراب و راهبرد نظام ساسانی در بین النهرين، خلیج فارس و جزيره العرب امیركبیر،1393.
درآمدی بر تاریخ مناسبات سیاسی صفویه با اسپانیا و پرتغال، مجتبي كمالي، رسول صفيزاده، فريدون الهياري، 1397.
مقدمه ای بر تاریخ نگاری برای مخاطب عام (دوره پهلوی)، زهره رضائي، فريدون الهياري، علي اكبر جعفري، 1398.
بهداشت و کشاورزی فارس در دوره هجوم متفقین (۲۴ - ۱۳۲۰)، تيمور قاسمي، اصغر فروغي ابري، فريدون الهياري، .1398
تحولات شهر ایلام از اصلاحاتارضی تا پیروزی انقلاباسلامی، مريم قليجي، فريدون الهياري، مرتضي نورائي،1399.
سوابق مدیریتی و اجرایی دکتر فریدون الهیاری
عضویت در شورای شهر
فریدون اله یاری در سال ۱۳۷۷ هنگامی که آخرین مراحل تدوین رساله دکتری را سپری می کرد با درخواست معتمدین محلی و فعالان سیاسی اصلاح طلب خمینی شهر وارد عرصه انتخابات نخستین دوره شورای شهر خمینی شهر شد و توانست منتخب مردم شود. وی در دومین دوره انتخابات شورای شهر نیز بار دیگر به شورای شهر راه یافت. وی همچنین در مقطعی به عنوان ریاست شورای اسلامی شهر خمینی شهر برگزیده شد به این ترتیب این چهره علمی و فرهنگی و اجرایی طی هشت سال حضور در شورا در مسوولیت های مختلفی چون رییس شورای شهر، رییس شورای شهرستان، عضو شورای استان و عضو هیات حل اختلاف و رسیدگی به تخلفات شوراهای شهر و روستای استان در کنار فعالیت های علمی و پژوهشی پرداخت.
ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی
دکتر اله یاری در سال ۱۳۸۸ به سمت ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان خمینی شهر منصوب شد. تاسیس موسسه سینمای جوان و برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه ها و رویدادهای فرهنگی دیگر از وی چهره موفقی در این پست اجرایی ترسیم نمود وهمین پیشینه باعث شد تا چند سال بعد سمت اجرایی در مرکز استان به دست آورد.
مدیرکلی میراث فرهنگی
سوابق علمی، پژوهشی و مدیریتی دکتر اله یاری سبب شد تا وی در مهر ۱۳۹۳ به سمت مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان منصوب شود. وی معتقد بود که «برای ایجاد سرمایه گذاری در صنعت گردشگری باید گردشگری داخلی را ساماندهی کرد و به سمت بازارهای بین المللی رفت».
به نظر کارشناسان وی در دوره ناتمام ریاست در این اداره کل در زمینه های مختلف باعث رونق گردشگری و احیای میراث فرهنگی سرمایه گذاری و احیای بناهای تاریخی، همکاری میان دستگاه های اجرایی، توجه کامل به اهمیت حفظ و نگهداری از میراث ارزشمند فرهنگی تاریخی، رشد و توسعه صنایع دستی و گردشگری در استان اصفهان شد.
درگذشت
دکتر فریدون الهیاری در حالی که به بیماری سرطان خون مبتلا بود و در آخرین مراحل شیمی درمانی به سرمی برد، در خرداد ۱۴۰۰ به بیماری کرونا مبتلا شد و سرانجام در ۱۱ خرداد 1400 در بیمارستان الزهرا اصفهان دارفانی را وداع گفت.
https://fereidounallahyari.ir/biography/
پايگاه اطلاع رساني اساتيد - دانشگاه اصفهان دکتر فریدون اله یاری.
شهر و شهروند، نشریه شهرداری خمینی شهر