جمعه, 02 آذر 1403 Friday 22 November 2024 00:00

سیر تحول نظارت دولت بر کشاورزی در کشور
در زمان مظفرالدین شاه در سال ۱۲۶۹ طبق تصویب نامه هیئت وزرا اداره‌ای به نام اداره کل فلاحت و تجارت تاسیس شد. در سال ۱۳۰۹ وزارت اقتصاد ملی تشکیل و اداره‌های فلاحت و تجارت و معادن، زیر مجموعه های آن بودند.
در شهریورماه ۱۳۱۰ اداره کل فلاحت از وزارت اقتصاد ملی جدا و طی تغییر و تحولاتی پس از چند سال به اداره کل کشاورزی تبدیل شد. نهایتا در شهریورماه ۱۳۲۰ وزارت کشاورزی تشکیل شد.
در سالهای ۱۳۴۶ و ۱۳۴۷ چهار وزارتخانه کشاورزی، اصلاحات ارضی، منابع طبیعی، تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی فعالیت‌های مربوط به بخش کشاورزی را عهده‌دار شدند.
در سال ۱۳۵۰ وزارت منابع طبیعی منحل شد و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به وجود آمد.
در سال ۱۳۵۶ از ادغام وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت تعاون و امور روستاها وزارت کشاورزی و عمران روستایی تشکیل شد.
در سال ۱۳۶۲ وظایف عمران روستایی و سازمان امور عشایری از وزارت کشاورزی جدا و به وزارت جهاد سازندگی محول شد
در سال ۱۳۶۶، سازمان شیلات و آبزیان از وزارت کشاورزی جدا و جزو وزارت جهادسازندگی شد.
در سال ۱۳۶۹، منابع طبیعی و امور دام هم به وزارت جهاد سازندگی واگذار شد.
سرانجام در تاریخ ۶ دی ماه سال ۱۳۷۹ لایحه ادغام وزارت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید.

پیشینه حضور مامورین دولتی در کشاورزی منطقه ماربین
آبادی های ماربین به سبب نزدیکی به زاینده رود و شیکه گسترده مادیها و قناتها، کشاورزی پر رونقی داشته است به شکلی که کشاورزی شغل اصلی ساکنین بوده است. به همین دلیل همپا با تحولات ادرات متولی امور کشاورزی ، رد پای مامورین دولتی در منطقه وجود دارد که ابتدا از طریق کدخداها عمل می کرده اند.
یکی از قدیمی ترین اسنادی که نشان از نظارت دولت در کشاورزی دیرپای منطقه ماربین دارد به سال 1308 و دستور احذ‌ ج‍واز ک‍ش‍ت‌ ت‍ری‍اک‌ ت‍وس‍ط رع‍ای‍ا و ک‍دخ‍دای‍ان‌ روس‍ت‍اه‍ای‌ ماربین از اداره دولتی می باشد.
کشت و جمع ‏آوری تنباکوی در ماربین که از اتفاق محصول آن مرغوب بوده است هم تحت نظارت مامورین دولتی بوده است و دستورالعملهای متعددی برای منطقه صادر می شده است.
در سال 1313 نظام‌نامه دفع ملخ و اجرای آن در منطقه سده ابلاغ می شود که سند دیگری از حضور مامورین دولتی در کشاورزی منطقه دارد. همچنین تشویق اهالی سده به غرس اشجار توت و تربیت کرم ابریشم در سال ‏‫۱۳13 و دستور به کدخدایان قراء سده برای تشویق کشاورزان به کاشت پنبه در ‏سال ‏‫۱۳14 نشانه های دیگر از نظارت دولتی در کشاورزی آبادیهای ماربین دارد. سند دیگری نشان می دهد که رییس اداره کشاورزی اصفهان در آذر 1319 از مناطق سن زده سده شخصا بازدید کرده است. در این میان سندی از سال ‏‫۱۳22 در آرشيو ملي ايران نشان از ت‍ش‍ک‍ی‍ل‌ ات‍ح‍ادی‍ه‌ ک‍ش‍اورزان‌ در م‍ارب‍ی‍ن‌ دارد.‬‬‬‬‬‬
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر
پس از تشکیل وزارت جهاد کشاورزی در کشور مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر از ادغام اداره کشاورزی و جهاد کشاورزی که هر دو در شهرستان فعال بودند تشکیل و اولین مدیر آن آقای مهندس جعفر ارجمند عباسی از اول شهریور 1380 کار خود را شروع نمود. تا سال 1402 نه نفر مدیریت این اداره را به عهده داشته اند.

نوشتن دیدگاه