نخود یکی ازحبوبات است که جایگاه خاصی دربین حبوبات دارد و طب سنتی آنرا سلطان حبوباتمیشناسد از طرفی جامعه شناسان راز ظهور تمدنهای مختلف در حاشیه بین النهرین را کشت و مصرف فراوان این محصول در آن مناطق میدانند. نخودچی یکی ازفرآوردههای نخود است که بدون پختن و به شکل آجیل و تنقلات از قدیم اغلب همراه کشمش مصرف میشده است به فرآیند تولید نخودچی نخودبریزی میگویند .
ریشه نام نخود بریزی
نخودبریزی از دو کلمه تخود و بریزی تشکیل شده است. نخود که مشخص و همان است که پیشتر ذکرش رفت. ریزی از ریختن به معنی پاشیدن و پراکنده کردن است. ریزی در ترکیب با کلماتی مانند جوجهریزی،پیریزی و...هم به کار رفته است که معنی کلی آن انجام یک کار میباشد که نتیجهای را در ادامه حاصل میکند مثلا در جوجهریزی مرغ پرورش پیدا میکند مضاف بر اینکه ریختن نخودها کف نمخانه یکی از مراحل تهیه نخودچی میباشد.
معنی نخودچی
این کلمه هم از دو کلمه نخود و چی ترکیب یافته است. معنی نخود روشن ولی چی پسوندی است که در آخر بعضی کلمات فارسی و ترکی استفاده میشود و معنی دارنده و انجام دهنذه و سازنده و منصوب میدهد.در اینجا به معنی آنچه منصوب به نخود است و یا فرآورده نخود میباشد. پس نخودچی یعنی محصولی که از نخود تهیه شده است.