تاریخچه احداث خیابان در خمینی شهر
نویسنده : محمد علی شاهین
خيابان کشی در سده از 1314 به اين سو، مراحل مختلفي را پشت سر گذارده و تحولات زيادي به خود ديده است.
حدود 20 سال پس از احداث دو خیابان شمالی جنوبی شریعتی و شهید منتظری به غیر از اقدامات تکمیلی تحول خاصی در اجرای طرحهای خیابان رخ نداد. در عین حال احداث شهرک منظریه و محله های جدید در شمال شهر در جریان بود و خیابان های موجود در مرکز شهر گنجایش ترددهای ناشی از گسترش شهر را نداشتند. پس از تشکیل اولین دور شورای اسلامی شهر و دوران شهرداری مهندس محمود عابدی ، احداث خیابانهای جدید در دستور کار قرار گرفت و به این ترتیب دور جدید تحول در احداث خیابانها به وقوع پیوست و تحول چشم گیری در زمینه احداث خیابان ها به وجود آمد.
احداث و بهسازی و تعریض و آسفالت خیابانهای متعدد از جمله عماد سیادت، ماربین، پروفسور میردامادی، باغبان، آیت اله نجفی، صفاییه، شهید فهمیده، سید اشرف و استاد طلایی در این دوره رقم خورد. همچنین احداث میدان نماز و آزادسازی قسمت هایی از خیابان مرکزی، شهدای خوزان، تعریض 17 شهریور و شهید صدوقی در این سالها انجام شد(شماره های مختلف شهر و شهروند، ماهنامه شهرداری خمینی شهر).
محورکهندژ:
در این محور به منظور دسترسی به مناظق دو سوی بلوار شهید اشرفی خیابان های عماد سیادت و ماربین مرکزی احداث و خیابان شهدای خوزان در طرح قرار گرفت.
ادامه خیابان17 شهریور:
خیابان پروفسور میردامادی با هدف ایجاد یک مسیر موازی با بلوار شهید اشرفی و ارتباط با دستگرد و اسفریز و دسترسی به خیابان امام خمینی اصفهان و شهرک های اطراف آن احداث شد.
ارتباط شمال شهر با بلوارهای امیرکبیر و شهید اشرفی:
خیابان های باغبان، آیت الله نجفی، صفاییه و شهید فهمیده، جهت ارتباط شهرک منظریه و مناطق شمالی شهر با خیابان های امیرکبیر و شهید اشرفی در این دوره کشیده شد که تا امروز عملیات تکمیلی آن ادامه دارد.
خیابان های داخلی:
در قسمت هایی از مناطق مرکزی شهر طرح هایی برای احداث خیابان در نظر گرفته شد و طی آن خیابان های سید اشرف و استاد طلایی اجرا گردید و همچنین قسمت هایی از چندین طرح خیابان از جمله خیابان مرکزی آزادسازی شد و در دوره های بعدی عملیات تکمیلی کم و بیش بر روی آنها ادامه یافت. در این زمان مدیریت متحد و حمایت افرادی چون مرحوم حاج آقا رضا صهری و همراهی مردمی در احداث خیابان های جدید حرف اول را می زد.