چاپ

تا اواسط قرن 14 تعدادی از خانواده ‏ها گاو و گوسفند در طویله متصل به خانه نگهداری می‏کردند. این افراد همواره شیر و ماست و رویه شیر در دسترس داشتند. ماست‏ ها در ظروف مسی موسوم به بادیه ماسانده می‏شد و اضافه بر مصرف آن در پوست گوسفند ریخته تا تبدیل به ماست کیسه ‏ای، همان ماست فشرده شود. ماست کمتر در بقالی ‏ها در دسترس بود و کسانی که گاو و گوسفند نداشتند از همسایگانی که ماست داشتند خرید می‏کردند. پنیر مصرفی پنیر سنتی موسوم به گله ‏داری بود که گله ‏داران به مغازه ‏داران می‏ فروختند و یا برای سفارش دهندگان می‏ آوردند. این پنیرها در مغازه‏ ها در ظروفی چوبی موسوم به ساقو و در خانه در ظروفی سفالی موسوم به بلونی در آب نمک غلیظ نگهداری میشد. پنیرهای بسته‏ بندی و یا فله ‏ای موجود در حلب، در دهه‏ های بعد از خارج کشور وارد و عرضه می‏شد. در مقطعی از بعد از انقلاب میزان آن کم و حتی سهمیه ‏ای شد. در این دوران تولید پنیر از شیر در خانه‏ ها با استفاده از سرکه و قرص پنیر معمول گردید. در سال 1400 دهها نوع پنیر توسط کارخانه ‏های داخلی تولید و در بازار موجود است.
با استفاده از رویه شیر و روشی خاص فرآورده ‏ای منحصر به فرد با عنوان «سرشیر» در بعضی از محلات شهر از قدیم الایام تهیه و به عنوان صبحانه مصرف می‏گردید و هنوز هم کم و بیش در دسترس است.