یکشنبه, 04 آذر 1403 Sunday 24 November 2024 00:00

اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در 5 مرداد سال 1358 برگزار شد.روز جمعه 5 مرداد سال 1358 برابر با سوم ماه مبارک رمضان سال 1399 قمری، اولین نماز جمعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی در دانشگاه تهران برگزار شد.

امام خمینی (ره) در مرداد از این تاریخ این مهم را به ایشان سپردند و حکم برپایی و اقامه نماز جمعه را صادر فرمودند.

پیش از انقلاب در آبادیهای ماربین نماز جمعه‌های متعددی برپا می‌گردیده که از آن جمله می‌توان به نمازجمعه آقا شریف در خوزان، شیخ علی رضایی در آدریان در دهه 50، حاج آقا امام جمعه در مسجد جامع فروشان، نمازجمعه ورنوسفادران در مسجد جامع ورنوسفادران و نمازجمعه اندان اشاره کرد.

نمازجمعه بعد از انقلاب

یکی از اصلی ترین گزینه‌های امامت جمعه خمینی‌شهر آقای احمدی بود. البته عده ای هم مخالف بودند و آقای احمدی هم قبول نمی کرد. طوماری نوشته شد و عده زیادی از مردم امضا کردند. در این طومار از امام خمینی درخواست کردند آقای احمدی را به سمت امامت جمعه خمینی‌شهر منصوب کند."

بنیانگذار جمهوری اسلامی در تاریخ 17 رمضان 1399 قمری مطابق با 20/5/1358 طی حکمی حجت الاسلام احمدی را به عنوان امام جمعه شهرستان خمینی‌شهر منصوب نمودند

آیت ا... احمدی از جمله علمایی است که پیش از انقلاب هم عهده دار منصب امام جمعه بوده است. او در اوایل دهه 50 همراه با مرحوم آیت الله طاهری در مسجد حسین آباد اصفهان نماز جمعه را اقامه می‌کرده و با ایراد خطبه‌های انقلابی فعالیت های انقلابیون را جهت می‌داد به گونه ای که ساواک پس از مدتی مانع اقامه نمازجمعه شد. وی عموما در خطبه‌های خود از تشکیل حکومت اسلامی و لوازم آن سخن به میان آورده و نیازهای اساسی حکومت اسلامی بر می‌شمارد:

دو هفته پس از اقامه اولین نمازجمعه کشور در خمینی‌شهر اولین نمازجمعه پس از انقلاب با شکوه زیادی به امامت آیت الله احمدی برپا گردید.

اولین نمازجمعه در زمین چمن ورزشگاه شهر 20 مرداد 58 مصادف با روز قدس برگزار گردید. تعدادی ماشین در شهر حرکت کرده و از طریق بلندگومراتب به مردم اعلام کردند. جمعیت زیادی حضور یافتند و یک نفر لباس شخصی به عنوان پیش خطبه در باره آثار و برکات برپایی نمازجمعه سخنرانی کرد، بعد آقای احمدی اولین خطبه نماز جمعه را خواند. در خطبه دوم پیرامون فلسطین و اشغال قدس صحبت کرد و به نشانه حمایت مردم از فلسطین یک تیر هوایی شلیک کرد از اتفاق همان موقع یک هواپیما با صدای بلند بر فراز ورزشگاه عبور کرد. پس ازاین مراسم ورزشگاه به قدس تغییر نام داد، زمزمه‌های تغییر نام همایونشهر به خمینی‌شهر دربین خواص درمراسم همین روز به گوش می‌رسید برخی پاسداران سپاه خمینی‌شهرازجمله موذنی وابراهیمی دراین مراسم حضور داشتند.

هفته بعد هم نمازجمعه همانجا برپا شد. ولی شرایط استادیوم به گونه ای بود که نمی توانست نمازجمعه برای همیشه آنجا برگزارشود. در این زمینه جلسه ای گرفته شد و نهایتا قرار شد نمازجمعه بعدی در مسجد ملاحیدر برپا شود. مقدمات کار فراهم شد و نمازجمعه در این مسجد برگزار شد. شلوغی جمعیت به حدی بود که تعداد زیادی جا برای نشستن پیدا نکردند و جمعیت به کوچه‌های اطراف و خیابان کشیده شد. شلوغی جمعیت و کمبود جا برای پارک ماشینها موجب شد تردد در آن منطقه قفل شود و همین باعث شد امکان برپایی نمازجمعه‌های بعدی در این مکان نباشد.

باز هم جلسه برپا شد تا فکری برای مکان نمازجمعه بشود. گزینه‌های مختلف مطرح شد و افراد پیرامون آن نظر می‌دادند. "

جدی ترین گزینه ای که مطرح شد مسجد امام محمدباقر (جنب گورستان ورنوسفادران) بودکه به عنوان مصلی نماز جمعه انتخاب شد وعملیات ساخت و ساز درآن شوع گردید.

منابع:

کتاب روشنگر دوران، صفحه 42

نوشتن دیدگاه