شغل: مدیر و دبیر بازنشسته آموزش و پرورش
محل سکونت: خمینی شهر
تاریخ مصاحبه: 25 دی 1397
مکان مصاحبه: مغازه راوی خیابان امام شمالی
محورهای گفتگو: شکلگیری محله هفتصد دستگاه، فعالیت های بنیاد مسکن اول انقلاب
اشاره: بنیاد مسکن انقلاب اسلامیدر فروردین 1358به دستور رهبر انقلاب تاسیس شد ولی اساسنامه آن در سال 1366 به تصویب مجلس شورای اسلامیرسید. این بنیاد به عنوان یکی از نهادهای انقلاب با سرعت در شهرهای مختلف از جمله همایونشهر با هدف تهیه مسکن برای اقشار کم برخوردار فعال شد. گفتگو با آقای برات طاهری از فعالان بدو تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامیدر شهر برای روشن شدن تاریخ این اقدام صورت گرفته است.
* به خاطر میآورم که شما در تقسیم خانههای هفتصد دستگاه در اوایل انقلاب نقش داشتید، همینطور است؟
بله در جریان انقلاب و در سالهای اولیه هر کس هرکاری که مفید میدانست، انجام میداد. بنده که مدیر مدرسه بودم با کمیته و سپاه همکاری میکردم و آخر شب ها هم کلاس نهضت در مسجد صهری تشکیل میدادم. به عنوان رابط بنیاد مسکن هم فعال بودم.
* مشخصا در خانه های هفتصد دستگاه نقش شما چه بود؟
در سال 1358 پس از تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به دستور امام این بنیاد در همایونشهر هم تشکیل شد.
* محل بنیاد کجا بود؟
در خیابان امام شمالی بالاسر مغازههای آقای حاجهاشمی و رییس آن آقای حاج آقارضا صهری و معاونش فردی به نام آقای نجفی بود.
* شما چه طور با انها مرتبط شدید؟
پس از تشکیل این بنیاد کار ساخت خانههای ارزان قیمت برای اقشار کم درآمد خارج از بافت سنتی محلات شهر در شمال منطقهای که اکنون جنوب بلوار پاسداران غربی است شروع شد. .برای تقسیم آنها نیاز به کسانی که تحقیقات محلی بکنند وجود داشت بنیاد از من و آقای صفاری از خوزان و یک نفر از فروشان دعوت به همکاری کرد.
* نحوه کار شما به چه شکل بود؟
بعد از اینکه از مدرسه بر میگشتم به نشانی افرادی که بنیاد در اختیارم میگذاشت مراجعه و برگه درخواست آنها را کامل میکردم. البته گفته بودند هرچه خودشان گفتند بنویسید. مدتی بعد یک موتور گازی و یک دسته کوپن بنزین هم به من دادند.
* برچه اساسی این افراد برای تحقیق به شما معرفی میشدند؟
مراجعه قبلی افراد به بنیاد و ثبت نامشان
* نهایتا تصمیم گیری برای واگذاری چگونه انجام میشد؟
برگه های پر شده را به بنیاد و سپس فرمانداری میدادیم تا به دفتر بنیاد در اصفهان برود و آنها افراد واجد شرایط را معرفی میکردند. مدتی که گذشت فرماندار که آن زمان آقای ناصر شیروی بود ما را خواست و گفت این خانه ها حق همشهری ها است ولی اصفهان افرادی از جاهای دیگر را معرفی میکند و ناقص بودن برگه های شما را بهانه میکنند برای اینکه این اتفاق نیفتد آنها را کامل کنید و سخت هم نگیرید.
* مشخصات خانه ها چه بود؟
هرخانه 300 متر زمین داشت و حدود 70 متر ساخت و توسط تازه کارها ولی با یک نقشه ساخته میشد. قیمت آنها هم 120 هزار تومان بود که 70 هزار را نقد میگرفتند و بقیه را اقساط.
* تا آنجا که من به خاطر میآورم مردم بومیخیلی نظر مناسبی به این خانه ها نداشتند همینطور است؟
مردم محلی از میدان آزادی و ورزشگاه به بالا یعنی شمال شهر را بیابان میخواندند و کسی به فکر خانه سازی در آنجاها نبود. در خصوص هفتصد دستگاه هم که اولین طرح خانه سازی متمرکز و غیر سنتی، آنهم در خارج بافت مسکونی بود طبیعی است که مقاومت های بود به خصوص در برابر شکل خاص خانهها که خیلی مطابق سلیقه شهر وندان نبود. این را هم اضافه کنم که احداث خانه های هفتصد دستگاه در نهایت راه خانه سازی در زمینهای بایر شمال شهر را که از خانههای هفتصد تا چشمه لادر از یک طرف و دانشگاه صنعتی از طرف دیگر هیچ ساختی نبود باز کرد.
* به جز طرح هفتصد دستگاه، بنیاد طرحهای دیگری اجرا کرد؟
بله تعدادی خانه در شمال ورزشگاه قدس ساخت که در حد فاصل بلوار شهید بهشتی و بلوار آزادگان و خیابان جانبازان امروزی است. همچنین در منطقه کشتارگاه و خیابان سلمان فارسی هم قطعه زمین بزرگی را شخصا خود مرحوم صهری تقسیم و به نیازمندان واگذار کرد.
نقل از کتاب راویان 6 نگارش محمدعلی شاهین